UNDER 45 MIN | Medel

Lax med miso, råris och picklad fänkål

Ugnsbakad lax som får smak av miso, honung, ingefära blir både saftig och smakrik. Servera laxen med kokt råris och picklad fänkål för en färgstark och härlig vardagsmiddag eller enkel festmåltid. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Picklad fänkål: Koka upp vatten, socker, ättika och salt. Rör tills sockret löst sig. Dela fänkålen och skär bort den grova mittendelen. Hyvla tunt, gärna med mandolin. Lägg fänkålen i en väl rengjord glasburk med lock och häll på lagen. Låt stå i minst 30 minuter. Förvara i kyl.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Lax: Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Blanda miso, honung, ingefära, rapsolja och vatten och häll över laxen. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54–56°C.
  4. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  5. Till servering: Servera riset med laxen och toppa med picklad fänkål, salladslök och sesamfrön.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Fänkål
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/4 dl strösocker
  • 1/4 dl ättiksprit (12 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g fänkål
Lax
  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus misopasta
  • 1 msk honung
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • 2 - 3 dl råris
Till servering
  • 3 finskurna salladslökar
  • 2 msk rostade sesamfrön