Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lax med mandel och karamelliserad lök

Lax i ugn går att göra på otaliga vis. Här får laxen mycket smak och lite hetta av att den penslas med senap och strösslas med hackad persilja och mandelspån. Potatismoset blir krämigt med mjölk och smetana. Servera mos och lax med blank och go karamelliserad lök.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  3. Skär bort skinnet från laxen och skär den i portionsbitar.
  4. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Pensla laxen med senapen. Hacka persiljan, strö över den och mandeln.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen 8-10 minuter.
  6. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Sänk värmen och tillsätt socker och vinäger och låt koka ihop.
  7. Spola ärterna i en sil i ljummet vatten och rör ned dem i lökfräset.
  8. Häll av potatisen och krossa med en visp. Vispa ner varm mjölk och smetana. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera laxen med mos och lökfräset.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Byt ut smetana mot Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g mjölig potatis
  • ca 550 g laxfilé
  • salt och peppar
  • 1 msk senap, gärna dijonsenap
  • 1/2 kruka persilja
  • 50 g mandelspån
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl gröna ärter (2 dl motsvarar ca 125 g)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl smetana
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3074 kJ / 734 kCal