Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Lasagne - storkok

(7)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Ska du ha många matgäster eller planerar att göra matlådor? Då kanske ett storkok av lasagne passar. Gör massor av smakrik köttfärssås som du varvar med den milda mjölpåsen och lasagneplattor i några formar. Servera eller frys in den goda lasagnen.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 24
  • 36 lasagneplattor (36 plattor motsvarar ca 1 1/2 paket)
  • 1 bit parmesanost
  • smör till formarna
  • 2 paket gratängost
Köttfärssås
  • 1 kg nöt- eller lammfärs
  • 600 g kycklinglever
  • 300 g rimmat sid-/ stekfläsk (putsat från svål och den grövsta fettranden)
  • 4 morötter
  • 250 g rotselleri
  • 4 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk tomatpuré
  • 6 dl vitt matlagningsvin (alkoholfritt matvin går bra)
  • 6 dl vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 4 tsk oregano
  • olivolja
  • salt och peppar
Sås
  • 150 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 3 l mellanmjölk
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 24 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här-texten är avsedd för 3 formar (25x30 cm)/ 24 portioner.

  1. Köttfärssås: Skala morot och rotselleri. Skär i små tärningar, använd gärna matberedare. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken.
  2. Fräs grönsaker och lök i olivolja 3–4 minuter på ganska hög värme i en rymlig kastrull, ca 5 liter. Pressa ner vitlöken och fräs i ytterligare några minuter. Lägg över hälften i en lika stor kastrull, ca 5 liter.
  3. Hacka levern smått, använd gärna matberedare. Skär bort ev svål och fettrand från fläsket. Skär det sedan smått, helst i matberedaren.
    Blanda lever, fläsk och färs i en bunke.
  4. Fräs kycklinglever, fläsk och nötfärs några minuter i olivolja i 3 omgångar i en stor stekpanna på hög värme. Låt det gärna vara lite klumpar, vänd inte för ofta - det får inte börja koka. Fördela detta i de 2 kastrullerna .
  5. Tillsätt vin, vatten, konc kalvfond, tomatpuré och oregano. Koka upp. Sjud under lock i 30–40 minuter. Ta av locket de sista 10 minuterna om köttfärssåsen känns alltför tunn.
  6. Smaka av med salt (utgått från 1–2 msk, för 24 portioner) och peppar (börja med 1/2 msk, för 24 portioner). Gör mjölksåsen medan köttfärssåsen kokar.
  7. Sås: Hetta upp smöret i en stor kastrull. Vispa ner mjölet. Låt fräsa några minuter.
    Rör ner mjölken, lite i taget. Vispa till en slät sås. Koka några minuter. Tillsätt ev mer mjölk om såsen känns alltför tjock. Smaka av med salt och peppar.
  8. Sätt ugnen på 225°C. Smörj 3 formar som är 25x30 cm (för 3 formar/ 24 portioner) med relativt hög kant.
  9. Börja med lite mjölksås i bottnen. Fördela 4 lasagneplattor ovanpå – bryt ev så att de passar bra i formen. Lägg på köttfärssås, mjölksås och lasagneplattor. Varva tre lager. Avsluta med mjölksås och strö över gratängost och lite finriven parmesan. Gör lika med alla 3 formarna.
  10. Grädda varje form i 20–30 minuter, tills ytan fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna kallt över natten så blir det lättare att skära upp i fina bitar som passar infrysningsformarna.