Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lappskojs på skav

Lappskojs, lappkojs eller lappsko är ett potatismos med inslag av kött, traditionellt lagad med saltat kött. Här gör du lappskojsen fluffigt potatismos, fräst viltskav och kryddar med timjan. Serveras tillsammans med ärtor, och gärna rödbetor. En klassiker i svensk husmanskost!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 44, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina skaven.
  2. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den tills den blir mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Skala och hacka löken. Stek skaven och löken i oljan i omgångar i en stor stekpanna. Salta, peppra och krydda med timjan.
  4. Koka ärterna enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Häll av vattnet från potatisen. Värm mjölken, tillsätt den och matfettet. Vispa potatisen till ett fluffigt mos. Vänd ner skavfräset när moset är klart. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera lappskojsen tillsammans med ärterna och gärna rödbetor.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 480 g viltmästarskav
  • 900 g mjölig potatis
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 1/2 tsk timjan
  • 250 g gröna ärter
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 2 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2067 kJ / 493 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer