Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Långkokt nötgryta med mörk choklad

Långkok på högrev är bland det godaste och enklaste man kan laga. Ju längre tid grytan får puttra desto mustigare och smakrikare blir den. Mörk choklad samt kanel och chili ger långkoket en extra dimension. Laga gärna en stor sats när du ändå är på gång, grytor är ju nästan godare dagen efter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 80°C.
  2. Hetta upp en gryta, gärna gjutjärn, med hälften av rapsoljan på hög värme och bryn köttet runtom. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Häll rödvinsvinägern i den varma grytan och skrapa upp det som bränt fast i grytan. Häll den reducerade vinägern över köttet och torka ur grytan.
  3. Skala och finhacka lök och morot. Ansa och finhacka sellerin. Värm resten av rapsoljan i samma gryta på medelhög värme och fräs lök, morot och selleri tills de mjuknat men inte tagit färg. Tillsätt chiliflakes, kanel, lagerblad, paprikapulver, tomatpuré och högreven med den reducerade vinägern.
  4. Tillsätt tomaterna och koka upp. Lägg locket på grytan och ställ in den i nedre delen av ugnen över natten, gärna längre än så.
  5. Ta ut grytan ur ugnen och rör runt i den. Köttet bör nu vara så mört att det separerar i små trådar och blandar sig jämnt i grytan. Rör ner chokladen lite i taget och smaka av. Smaken av choklad ska inte sticka ut, utan tillföra en krämig rundhet i den mörka grytan.
  6. Till servering: Servera med ris och sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g högrev (skuren i bitar på ca 4 cm)
  • 4 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1 medelstor lök
  • 1 medelstor morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 burkar hela tomater (à 400 g)
  • 100 g mörk choklad (ca 60 %)
Till servering
  • ris
  • sallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3300 kJ / 788 kCal