Långkokt högrevschili

Sugen på ett skrytkok? Det vill säga en redig chili med både högrev, fläsk och svarta bönor. Den långkokta högrevschilin smakar gott i flera dagar och ger många impar-poäng. Eller så fryser du in det som blir över och gör burritos en annan dag.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Ingredienser
6 portioner
Bönor
2 1/2 dl torkade svarta bönor
1 gul lök
1 jalapeño
200 g rökt sidfläsk i bit
1 msk salt
Högrevschili
1250 g högrev
15 g torkad hel chipotlechili
15 g torkad hel anchochili
2 dl hett vatten
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 msk konc oxfond
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
50 g hackad mörk choklad
salt
Tillbehör
limeklyftor
koriander
gräddfil
tortillachips
ris
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3878 KJ / 927 kCal
Fett47 g
Salt5 g
Kolhydrater58 g
Protein65 g
Kommentarer
18 stVäldigt rörigt recept
Fredrik
Sista steget nämner inget om jalapenon och lökens vara eller icke vara när man ska hälla bönorna i chilin. Men jag tolkar att allt förutom bönorna ska hällas i grytan + chokladen. Jonas
Jonas
Torkad hel chili finns knappt att köpa längre. Vilken omvandling blir det i gram om man istället väljer från kryddburk?
Henrik
Hej Henrik! Du kan alltid fråga din handlare om de kan ta in det i sortimentet. Eller byt ut mot: 1/2 msk anchochilipulver och 2 msk chipotlepaste. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Inte gott tyvärr. Chokladen tar totalt överhanden. Skippa helt eller ta max 1/5 av vad som står. Därav svårt att säga om receptet är bra i övrigt.
Jon petter
Den blev vattning är verkligen vätskemängden rätt?
Carola
Jag tog som receptet sa, inte all chiliblandningen, och det blev så gott!!! Jag har svårt för stark mat, men även om detta hade hetta så var det smakrikt! Serverade med tacobowls, gräddfil o lime. Sjukt gott! Kommer definitivt att göras igen!!!
Anette
Hej! Jag blir fundersam kring att ni säger att man inte behöver blötlägga bönorna. Enligt livsmedelsverket ska torra bönor och ärtor alltid blötläggas i minst 12 timmar för att få bort eventuella lektiner. Att man blötlägger har alltså inte att göra med koktiden. Borde ni inte ha recept som är i linje med livsmedelsverket?
Sara
Allvarligt @ica, det måste ha blivit fel här. Jag tog knappt en fjärdedel av chilin i receptet och det blev så starkt. Provade socker och att späda, fick sedan hälla av vätska och fylla på med ny (och nya kryddor, utom chili). Måste ha fallit bort att man ska ta en viss mängd av chilipastan eller så?
Lisa
Hej Lisa! Tack för din kommentar. Våra kockar har nu provlagat om receptet och minskat mängden chili från 20 g till 15 g/chilisort. Och även lagt till kommentar om att tillsätta hälften av chilin och att man sen kan smaka av med mer i sista steget. Hoppas du vill prova igen grytan igen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Vad skulle man kunna ersätta fläsket med?
Hinok
Hej Hinok! För att efterlikna smaken från sidfläsket kan du välja t ex en rökigkorv eller rökt paprikapulver. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Starkt
Linda