Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammstek på Skoglunds vis

Lammstek med örtmix serveras här med en potatis- och äppelblandning, en smakfullt tjusig middag på lamm. Blandningen av äpplen och potatisar får smak av samma örtmix som lammet och de kompletterar varandra väl tillsammans med fond på kalv och vin.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Potatis- och äppelblandning: Skala och skär löken i klyftor. Skär potatisen i klyftor. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Skala vitlöken. Finhacka lagerbladen och blanda med örterna.
  3. Lägg lök, potatis, äpplen och hela vitlöksklyftor i en smord långpanna. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt tillsammans med hälften av den finhackade örtblandningen, spara den andra hälften av blandningen till lammsteken.
  4. Lammstek: Blanda olja med honungen och resten av de finhackade örterna.  Gnid in lammsteken med örtblandningen. Krydda med salt och peppar runt om.
  5. Skjut grönsakerna åt kanterna på långpannan och lägg lammsteken i mitten. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken.
  6. Fond: Rör ihop vin och fond. Häll blandningen i långpannan.
  7. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175°C. Tillaga tills innertemperaturen är 65–70°C (rosa– genomstekt), det tar ca 1 timme. Ös ett par gånger under tillagningen.
  8. Ta ut och linda in köttet i smörpapper. Låt vila ca 10 minuter.
  9. Skär steken i skivor och servera med potatis- och äppelblandningen. Servera gärna Rödbetssallad till.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Extra sås: Häll av och sila skyn från lammsteken. Tillsätt ev lite mer vin och fond. Låt koka upp i en kastrull och red av med majsstärkelse (Maizena) till önskad konsistens.

Ingredienser

Portioner: 6
Potatis- och äppelblandning
  • 3 rödlökar
  • 7 potatisar
  • 2 syrliga äpplen
  • 8 vitlöksklyftor
  • smör till formen
  • 4 färska lagerblad eller torkade lagerblad (4 färska motsvarar 2 torkade)
  • 2 msk finhackad rosmarin
  • 1/2 dl finhackad timjan
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Lammstek
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk flytande honung
  • 1 lammstek (à ca 1,2 kg)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Fond
  • 3 dl vitt vin
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB