Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Bräserad lammstek med krämig kornotto och primörer

Servera en saftig lammstek med krämig kornotto och primörer till fest eller vardag. Lammsteken gör du i ugn och som tillbehör lagar du en krämig kornotto med bland annat matvete, schalottenlök och grädde. Servera med kokt sparris och morötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Skölj köttet i kallt vatten och ta bort ev benflisor. Torka torrt med hushållspapper.
  4. Krydda lammköttet med salt och peppar. Bryn köttet i olja i omgångar i en stekpanna, ca 2 minuter på varje  sida.
  5. Lägg över köttet i en ugnssäker gryta med lock, t ex en gjutjärnsgryta.
  6. Fräs lök och vitlök i fettet som är kvar i stekpannan under omrörning någon minut. Häll på vin, fond och vatten, låt koka upp. Häll över i grytan.
  7. Sätt ett lock på grytan och ställ in i nedre delen av ugnen. Tillaga ca 2 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
  8. Kornotto: Koka matkornen enligt anvisning på förpackningen. Häll av i en sil och spola hastigt i kallt vatten, låt rinna av.
  9. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlök och citronskal i en stekpanna i olja utan att de tar färg.
  10. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på grädden och låt koka ca 2 minuter. Tillsätt matkornen och låt småkoka under omrörning 1–2 minuter, konsistensen ska vara krämig. Krydda med salt och peppar. Vänd ner persilja och salvia. Späd ev med lite mjölk.
  11. Lägg upp köttet på tallrikar och skeda över lite av buljongen. Servera med matkornen och nykokta morötter och sparris.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: ersätt matkornen med t ex kokt arborioris.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 kg skivad lammstek med ben
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk konc kalvfond
  • 3 dl vatten
Krämig kornotto
  • 3 dl matkorn (eller matvete)
  • 1 schalottenlök
  • 1 1/2 msk finrivet citronskal
  • 2 msk olivolja
  • 0,8 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1/2 dl finhackad salvia
  • ev lite mjölk att späda med
Till servering
  • nykokt grön sparris
  • nykokta, späda morötter
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?