Lammgryta under lock
![Lammgryta under lock](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_133851/cf_259/lammgryta_under_lock.jpg)
En mustig lammgryta i småskålar under frasigt deglock. Gör gärna grytan en dag i förväg och grädda med smördegen strax före servering. Belugalinser gör grytan ännu matigare. Vitlök, sambal badjak och gula russin ger lammgrytan en spännande orientalisk smak.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2016
![Lammgryta under lock](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_133851/cf_259/lammgryta_under_lock.jpg)
Ingredienser
8 - 10 portioner
ca 1 1/2 kg lammstek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 zucchini (à 300 g)
4 msk olivolja
1 msk torkad rosmarin
3 msk tomatpuré
3 dl vitt vin eller vatten
2 msk konc kalvfond
1 förp finkrossade tomater (à ca 390 g)
2 dl torkade belugalinser
2 lagerblad
1 dl gula russin
2 msk sambal badjak eller sambal oelek
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
3 förp kyld smördeg (à 250 g)
ägg (till pensling)
För alla
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smördeg. Kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg. Kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör äggfri: uteslut penslingen. Kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3355 KJ / 802 kCal
Fett39 g
Salt3.5 g
Kolhydrater52 g
Protein52 g
Kommentar
Smakrik gryta! Toppen att kunna förbereda dagen före och sedan serveras på ett lite annorlunda sätt med smördegslocket. Nästa gång byter vi ut smördegen till ris som en vardagsgryta.
Annika
2016-03-30