Lammgryta under lock
En mustig lammgryta i småskålar under frasigt deglock. Gör gärna grytan en dag i förväg och grädda med smördegen strax före servering. Belugalinser gör grytan ännu matigare. Vitlök, sambal badjak och gula russin ger lammgrytan en spännande orientalisk smak.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2016
Ingredienser
8-10 portioner
ca 1 1/2 kg lammstek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 zucchini (à 300 g)
4 msk olivolja
1 msk torkad rosmarin
3 msk tomatpuré
3 dl vitt vin eller vatten
2 msk konc kalvfond
1 förp finkrossade tomater (à ca 390 g)
2 dl torkade belugalinser
2 lagerblad
1 dl gula russin
2 msk sambal badjak eller sambal oelek
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
3 förp kyld smördeg (à 250 g)
ägg (till pensling)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3355 KJ / 802 kCal
Fett39 g
Salt3.5 g
Kolhydrater52 g
Protein52 g
Kommentar
Smakrik gryta! Toppen att kunna förbereda dagen före och sedan serveras på ett lite annorlunda sätt med smördegslocket. Nästa gång byter vi ut smördegen till ris som en vardagsgryta.
Annika
2016-03-30