Lammgryta under lock | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammgryta under lock

En mustig lammgryta i småskålar under frasigt deglock. Gör gärna grytan en dag i förväg och grädda med smördegen strax före servering. Belugalinser gör grytan ännu matigare. Vitlök, sambal badjak och gula russin ger lammgrytan en spännande orientalisk smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 - 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och zucchini i cm-stora tärningar.
  2. Bryn köttet hastigt i hälften av oljan tillsammans med rosmarinen i omgångar i en stekpanna, tills det får lite färg. Lägg över i en stor gryta.
  3. Stek lök och grönsaker i resten av oljan i omgångar i stekpannan och lägg över i grytan.
  4. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ihop någon minut. Tillsätt vin eller vatten, fond, krossade tomater, linser, lagerblad, russin och sambal badjak. Krydda med salt och peppar.
  5. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 45 minuter. Smaka ev av med mer salt och peppar. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Rulla ut smördegen. Lägg portionsformar upp och ner på degplattan och skär ut lock som är lika stora som formen.
  8. Fördela grytan i formarna och lägg på locken. Tryck fast runt kanterna och skär små snitt i degen. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Ställ in formarna i mitten av ugnen tills degen fått färg, 20-25 minuter.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smördeg. Kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg. Kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör äggfri: uteslut penslingen. Kontrollera innehållet i kalvfonden.

Ingredienser

Portioner: 8 - 10
  • ca 1 1/2 kg lammstek
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini (à 300 g)
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin eller vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 förp finkrossade tomater (à ca 390 g)
  • 2 dl torkade belugalinser
  • 2 lagerblad
  • 1 dl gula russin
  • 2 msk sambal badjak eller sambal oelek
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 3 förp kyld smördeg (à 250 g)
  • ägg (till pensling)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3355 kJ / 802 kCal