Lammstek med vitlök och örter

En saftig lammstek med smak av vitlök, örter och vin serverad med lök och morötter. Kom ihåg att använda en kökstermometer när du sätter in lammet i ugnen– på så sätt kan du få lammsteken precis som du vill ha den!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2018

Ingredienser
4 portioner
2 stora vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
2 msk finrivet citronskal
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 krm chiliflakes
ca 1 kg urbenad lammstek
smör och olja till stekning
2 dl vitt eller rött vin
1 gul lök
2 morötter
steksnöre
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1486 KJ / 357 kCal
Fett11 g
Salt3.99 g
Kolhydrater8 g
Protein53 g
Kommentarer
Lät lammet ligga framme i rumstemperatur någon timme så startade från 14 grader innertemp och hade två lika stora i ugnen samtidigt upp till 64 grader. Ökade chilin till det dubbla. Familjen uppskattade receptet!
Magnus
2025-04-21Med ett elpris på 0.3 öre/kWh skulle man ju gärna köra till 68 grader, men man får tyvärr stanna vid max 65°C. När man startar vid 0 grader på steken ska man inte ha för varm ugn. En hög temperaturgradient leder till hög yttertemperatur innan kärnan nås av den termiska aktiviteten.
Tore
2025-04-19Varför är det så himla svårt att få tag i lammstek med ben? Det är ju så sjutusan mycket godare. Vilken galning har bestämt att stekarna ska vara urbenade?
Anders
2025-04-18