Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammracks med sötpotatiskaka och chevrekräm

Lamm i sällskap med både sötpotatis och krämig getost. Lammracksen steks först i vitlök, citronskal, örter och chili innan de praktiskt färdigsteks i ugn. Färsk timjan och chevrè gör sötpotatiskakan extra minnesvärd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150° C.
  2. Lammracks: Skölj citronen och riv skalet. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och skiva vitlöken.
  3. Salta och peppra köttet. Stek det runtom i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt citronskal, chili, vitlök och örter mot slutet och låt steka med ca 30 sekunder.
  4. Lägg köttet på en plåt och häll över oljan med kryddorna.
  5. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58-60° C. Värm köttet ca 10 minuter i ugnen strax innan servering.
  6. Sötpotatiskaka: Sätt ugnen 200°C.
  7. Skala och hyvla sötpotatis och potatis tunt på mandolin eller med kniv.
  8. Stek all potatis ca 5 minuter i smöret i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  9. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång bakform ca 1 1/2 liter (för 4 port).
  10. Varva potatis, smulad chèvre och timjan i formen.
  11. Toppa med bakplåtspapper och tryck till så att kakan packas ihop ordentligt i formen.
  12. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter under press. Ställ t.ex. en till avlång form ovanpå fylld med vatten eller en mortel.
  13. Sparrissallad: Hyvla sparrisen på längden med mandolin eller med kniv. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften.
  14. Blanda sparrisen med citronskal och – saft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Låt stå ca 15 minuter. Vänd ner mangoldskotten strax innan servering.
  15. Chèvrekräm: Blanda crème fraiche med smulad chèvre. Låt stå i kyl minst 15 minuter innan servering.
  16. Servera lammracksen med potatiskaka, sallad och chèvrekräm.

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri crème fraiche. Byt ut chevré mot laktosfri ost, ex fetaost eller en lagrad hårdost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre). Byt ut chevré mot mjölkproteinfri ost.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
Lammracks
  • 1 kg lammracks
  • 1/2 citron
  • 1/2 röd peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rosmarinblad
  • 1 msk timjansblad
Sötpotatiskaka
  • 400 g sötpotatis
  • 400 g potatis
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 150 g chèvre
  • 1 msk finhackad färsk timjan
Sparrissallad
  • 250 g grön sparris
  • 1/2 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 65 g mangoldskott
Chèvrekräm
  • 100 g chèvre
  • 2 dl crème fraiche
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3996 kJ / 955 kCal