Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammracks med rotfruktsgratäng

En lyxig och himmelsk rätt med saftiga lammracks stekta i timjan och en krämig gratäng med lantliga rotfrukter som sveps in i kladdig getost och krämig grädde. Du serverar lammet och gratängen med en grann sallad för en komplett och härlig måltid.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryn lammrackens köttsidor i smör. Gnid in köttet med timjan, salt och peppar.
  3. Lägg lammracken i en liten långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benen.
  4. Stek köttet mitt i ugnen tills termometern visar 60°C. då är köttet rosa inuti. Det tar cirka 20 minuter.
  5. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 10-15 minuter, då jämnar temperaturen ut sig och det rinner inte ut så mycket köttsaft.
  6. Rotfruktsgratäng med chèvre: Sätt ugnen på 225°C.
  7. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt, gärna i matberedare.
  8. Blanda alla ingredienser, utom den rivna osten, i en stor bunke, det är enklast att använda händerna. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över den rivna osten.
  9. Tillaga mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fin färg, 45-50 minuter.
  10. Skär upp köttet mellan varje köttben och servera tillsammans med rotfruktsgratängen och en grönsallad.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Använd laktosfri mjölk och grädde. Fetaost innehåller mindre laktos än getost. Hoppa över om du är väldigt känslig.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt grädden mot havre- eller sojabaserat alternativ och mjölken mot havre-, soja- eller risdryck.
Uteslut osten och strö lite ströbröd och mjölkfritt matfett över gratängen.

Tips

Byt ut getosten i gratängen mot 1 1/2 dl riven lagrad ost. Servera istället kött och gratäng tillsammans med en getoströra gjord på 250 g kvarg, 200 g getost, salt och peppar (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg lammracks
  • 2 msk smör
  • 1 msk timjan
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
Rotfruktsgratäng med chèvre
  • 500 g potatis
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk malen muskot
  • 150 g smulad getost eller fetaost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 1/2 dl riven lagrad ost till gratinering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?