Lammracks med rotfruktsgratäng

61
3
Lammracks med rotfruktsgratäng

En lyxig och himmelsk rätt med saftiga lammracks stekta i timjan och en krämig gratäng med lantliga rotfrukter som sveps in i kladdig getost och krämig grädde. Du serverar lammet och gratängen med en grann sallad för en komplett och härlig måltid.

Lammracks med rotfruktsgratäng

Ingredienser

4 portioner
1 kg lammracks
2 msk smör
1 msk timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Rotfruktsgratäng med chèvre

500 g potatis
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 bit rotselleri
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk malen muskot
150 g smulad getost eller fetaost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 1/2 dl riven lagrad ost till gratinering

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Använd laktosfri mjölk och grädde. Fetaost innehåller mindre laktos än getost. Hoppa över om du är väldigt känslig.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt grädden mot havre- eller sojabaserat alternativ och mjölken mot havre-, soja- eller risdryck.
Uteslut osten och strö lite ströbröd och mjölkfritt matfett över gratängen.

Gör så här

Tips

Byt ut getosten i gratängen mot 1 1/2 dl riven lagrad ost. Servera istället kött och gratäng tillsammans med en getoströra gjord på 250 g kvarg, 200 g getost, salt och peppar (för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

61

Kommentarer

Anders

2022-01-20

Det blev riktigt lyckat. Jag gjorde en sås på skyn och det passade bra till.

Suzanne

2019-04-21

Supergod !!!

Rosita

2014-11-23

Väldigt gott! Särskilt rotfruktsgratängen som hade en god vuxensmak.