Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Lammfilé med svampgnocchi och björnbärssås

Ett smakrikt recept på saftig lammfilé med svampgnocchi och delikat björnbärssås. Du gör det av bland annat lamm, schalottenlök, rödvin, balsamvinäger, rosmarin, björnbärsmarmelad, svamp och gnocchi. Perfekt till fest!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Lammfilé: Putsa köttet. Bryn det runtom i en het stekpanna i smör. Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55-60°C för lammfilé och 70°C för fläskfilé.
  3. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i hälften av smöret. Tillsätt vin, vinäger, fond, rosmarin, salt och peppar. Låt koka ihop till hälften. Sila såsen. Blanda i marmeladen och låt koka upp. Red ev av med majsstärkelse. Rör ner resten av smöret.
  4. Gnocchi: Grovhacka svampen och fräs den gyllenbrun 5-6 minuter i smör. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen. Häll av gnocchin och låt steka med svampen på medelhög värme i 1-2 minuter. Ta av från plattan och låt svalna något. Blanda i salladen och servera med köttet i skivor och björnbärssåsen.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller olja, kontrollera innehållet i fonden och gnocchin.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja, kontrollera innehållet i fonden och gnocchin.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 4 2009.

Ingredienser

Portioner: 4
Lammfilé
  • 700 g lammfilé (eller fläskfilé)
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Björnbärssås
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 dl rödvin
  • 1 1/2 msk balsamvinäger
  • 3 msk konc kalvfond
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 1 dl björnbärsmarmelad
  • ev majsstärkelse (Maizena)
Svampgnocchi
  • 250 g blandad svamp (t ex champinjoner, shiitake och ostronskivling)
  • 1 msk smör
  • 1 påse färsk gnocchi (à 500 g)
  • 1/2 påse sallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?