Lammfärsgratäng med grönsaker

En rejäl och himmelsk gratäng fylld med matigt lammfärs som placeras mellan de örtmarinerade grönsakerna. På detta häller du tomatkross, kalvfond och låter ljuvlig mozzarella smälta på toppen.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2009

Ingredienser
4 portioner
2 vitlöksklyftor
500 g lamm- eller nötfärs
3 msk konc kalvfond
1 ägg
1 msk franska örter (torkade)
500 g krossade tomater
salt
peppar
2 rödlökar
2 paprikor
2 zucchini
smör till formen
Topping
resten av de krossade tomater
2 msk konc kalvfond
1 påse riven mozzarella (à 150 g)
Till servering
ris eller bulgur
Gör så här
00:30:00
Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 11 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 11 2009.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
9 stJag har gjort denna flera gånger och är supernöjd, liksom resten av familjen. Jag byter ut mozzarellan mot feta, godare tycker vi. Ska göra den ikväll :-)
Elisabeth
Eftersom rätten blev så vattnig, smakade köttfärsen kokt, vilket den förstås också blev. Smaken var dock ok.
Els-britt
Hej Eva! Trist att den blev så vattning. Men det är nog som du säger att det var för stora och vattniga zucchinis. Lycka till nästa gång!
Ica-köket
Jag måste misslyckats totalt då det nog blev ca 4 cm vätska som gratängen simmade i. Förmodligen för stora zucchinis. Annars väldigt smaklös, trots att jag dubblade kryddorna.
Eva
Byt ut de franska örterna mot spiskummin och använd fetaost istället för mozarellaost, så blir rätten mer smakrik. En favorit!
Tove
Jag bytte också ut mozzarellaosten mot fetaost, och kryddade färsen med piri-piri och mynta förutom de franska örterna. Serverade med grön pesto. Uteslöt ägget. Mycket gott, tyckte både vi och våra middagsgäster. Trevligt med en rätt som lagar sig själv i ugnen.
Maria
Manne Didehvar: Tråkig och smaklös rätt som ingen i familjen tyckte om. Vid andra provlagningen snackar vi »extreme food makeover« då jag bjöd på mina persiska lammfärsbiff ar med hackad persilja, mynta, soltorkade tomater, fetaost, oliver, vitlök, salt och peppar. Noshe jan (smaklig måltid på persiska)! betyg 4,4
Ica-köket
Malin Hagman: God rätt som alla tyckte om. Men jag har väldigt svårt för lamm, så jag valde att använda nötfärs. Sedan hittade jag inte franska örter utan tog färsk basilika och thaibasilika som jag alltid har hemma. I andra provlagningen tog jag mer vitlök och bytte mozzarellan mot fetaost. Det blev ännu godare. Betyg 3,8
Ica-köket
Sara Gollert: Använde lammfärs och färska örter första gången. Tillsammans med grönsakerna blev det gott och smakrikt. Testade med kalvfärs andra gången och bytte ut mozzarellan mot fetaost. Det var godare med lammfärs, speciellt om fetaosten får vara kvar. Serverade en grönsallad till i stället för bulgur eller ris, fräscht! Betyg 3,8
Ica-köket