UNDER 60 MIN | Medel

Laktovegetarisk gryta med blomkålsyoghurt och picklad gurka

En perfekt vegetarisk gryta där rotfrukterna står i centrum. Med sötma från äppeljuice, sting från sambal oelek och krämighet från yoghurt blir denna mättande rotfruktsgryta snabbt en favorit.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Picklad gurka: Dela gurkan på längden och ta bort kärnhuset. Skär i 5 mm tjocka skivor. Blanda äppelcidervinäger och rörsocker i en skål tills sockret löst sig. Lägg i gurkan och låt dra i ca en timme.
  2. Gryta: Skala och skär rotfrukterna i tärningar. Ansa och skiva salladslöken.
  3. Koka upp äppeljuice i en gryta, tillsätt grönsaksfond och sambal oelek. Dela champinjonerna på hälften. Lägg ner rotfrukter, syltlök och champinjoner och låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock, ca 15 minuter.
  4. Känn efter med en sticka att rotfrukterna är mjuka. Tillsätt yoghurt. Lägg haricots verts och salladslök i grytan. Smaka av med salt och peppar.
  5. Yoghurt: Hacka blomkålen grovt och rosta i en stekpanna i lite rapsolja eller smör tills gyllenbrunt.
  6. Smula fetaosten och blanda med matlagningsyoghurt, blomkål och honung. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera grytan med blomkålsyoghurt och picklad gurka.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt och fetaost.

Recept och bild i samarbete med Salakis.

Ingredienser

Portioner: 4
Picklad gurka
  • 1 gurka
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl rörsocker
Gryta
  • 1/2 kålrot
  • 2 gulbetor
  • 1 stor morot
  • 3 jordärtskockor
  • 1 palsternacka
  • 2 salladslökar
  • 4 dl äppeljuice
  • 4 msk grönsaksfond
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl syltlök
  • 10 champinjoner
  • 1 dl matlagningsyoghurt (24%)
  • 200 g haricots verts
  • salt
  • svartpeppar
Blomkålsyoghurt
  • 150 g blomkål
  • rapsolja eller smör (till stekning)
  • 3 msk fetaost
  • 1 dl matlagningsyoghurt (24%)
  • 2 tsk flytande honung