Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lakritsbrownie med citronmousse och bär

Lakrits och citron är som gjorda för varandra. Här i en maffig tårta med browniebotten smaksatt med lakritspulver och med en syrlig citronmousse. Garnera generöst med sommarens söta bär strax före servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen, lägg i chokladen. Rör tills den smält. 
  4. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner i smeten.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. 
  6. Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Rör ner yoghurt, citronskal och citronjuice. 
  7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden fast. 
  8. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på låg värme. Ta från värmen. Blanda ner lite av äggblandningen i kastrullen. Blanda sedan ner resten. Vänd försiktigt ner grädden och sist äggvitorna. 
  9. Häll smeten över lakritsbrownien. Ställ i kylen i minst 5 timmar. 
  10. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Fördela bären över kakan. Pudra över florsocker. Garnera med mynta och citronmeliss.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd ren mörk choklad av god kvalitet. Välj laktosfria produkter av smör, grädde och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Använd ren mörk choklad av god kvalitet och mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispningsbar soja- eller havrebaserad ersättningsprodukt och matyoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande ersättning.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 125 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 msk lakritspulver
  • 1 krm salt
  • smör till formen
  • 250 g färska bär (t ex hallon, blåbär och röda vinbär)
  • florsocker och färsk mynta eller citronmeliss till garnering
Citronmousse
  • 4 1/2 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 1/4 dl socker
  • 1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 4 äggvitor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2077 kJ / 497 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept