Kycklinggratäng

Att laga gratäng är ett enkelt knep för en snabb middag som passar lika bra till vardag som till helg. På menyn står en krämig kycklinggratäng med smaksatt crème fraiche med tomat och basilika. Servera med bulgur eller matvete.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2023

Ingredienser
4 portioner
600 g kycklingfilé eller -lårfilé
1 msk olja
65 g bladspenat
1 tsk torkade örter (t ex rosmarin, timjan eller basilika)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl smaksatt crème fraiche tomat och basilika
1/2 dl vatten
1 1/2 dl riven ost
3 dl bulgur, ris eller matvete
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2581 KJ / 616 kCal
Fett27 g
Salt1.4 g
Kolhydrater43 g
Protein48 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
26 stJag gillar inte att gnälla. Och nu gör jag. Typ skolmat. Lättlagat och trist. Skolmat.
Mona
Jag bytte ut vattnet mot vitt vin, och toppade med pecorino och feta (för att jag hade det hemma), det gjorde att rätten kändes lite lyxigare. Blev väldigt uppskattat här hemma!
Ingrid
Helt okej, men man bör krydda mer än vad som står i receptet, annars blir det relativt smaklöst.
Ludvig
Gott och enkelt. Dock små portioner om det skulle räcka till 4 pers.
Peter
Rätten var lättlagad och jag tyckte den var ok. Lite för tam i smaken.Min man gillade den inte alls. Men skam den som ger sig. Ska ska göra mer sås med crème fraîche och och smaksätta den lite mer
Louise
Gott! För 3 personer: Jag stekte 450 gram kycklingfiléer i olja och en msk Sambal Olek. Lade sedan i dubbla mängden spenat samt pressade i en rejäl klyfta vitlök. Använde torkad basilika, nog en msk och inte tsk och så salt och peppar enligt recept. När allt fått färg och gottat till sig ös ner allt i en form, även oljan där smakerna sitter. Såsen: light Creme fraîche som jag blandade med två tsk paprikapulver och en msk tomatpuré, klickades ut på kycklingen. Därefter rev jag parmesan överst innan ugnen. Bulgur som kokades i kycklingbuljong och blandades upp med vårlök innan servering.
Maj
Ganska gott. Jag kokade matvete färdig och la det i botten på ugnsfatet, och sedan kyckling landningen ovanpå, och riven ost på det. Hade rejält med kryddor i, vilket höjde smaken.
Evert
Det var nog den bästa måltiden jag har någonsin ätit i hela mitt liv! Smakerna, konsisten !! Jag har återigen fått livsglädjen tillbaka efter en sån kanonrätt. Tack Ica som välsignar oss med era recept
Oliver
Supergott och lättlagat Lilja
Lilja
Helt okej rätt som även funkade bra i matlådan dagen efter.
Anders