Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Dilldoftande fiskgratäng med blomkål och spenat

Ett underbart recept på fiskgratäng som delvis sköter sig själv i ugnen gör du av bland annat fisk som lax eller sej, spenat, dill, tomat, blomkål och ost. Servera den aptitliga gratängen med ris och citronklyftor.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken och spenaten om de är frysta.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Torka av fisktärningarna och lägg i en smord, ugnssäker form.
  4. Smält matfettet i en kastrull. Ta från värmen och rör ut mjölet. Späd med mjölken lite i taget, tillsätt buljongen och vispa ut ev klumpar. Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör då och då. Tillsätt dillen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Pressa vätskan ur spenaten. Skär tomaterna i skivor. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter och lägg i formen tillsammans med spenaten. Krydda med salt och peppar. Häll på dillsåsen. Toppa med tomat- och ostskivorna. Sätt mitt i ugnen 20–25 minuter, tills gratängen fått fin färg.
  6. Koka under tiden riset enligt anvisning på förpackningen.
  7. Servera fiskgratängen med kokt ris, citronklyftor och gärna en bit bröd.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på brödet.
Gör glutenfri: red såsen med majsstärkelse (Maizena) i stället för vetemjöl, välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk, välj hårdost lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot soja- eller havrebaserad mjölkersättning, uteslut osten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g fisk i tärningar, t ex lax eller sej
  • 400 g bladspenat
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 2 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 msk hackad dill
  • 3 tomater
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 100 g ost i skivor
  • 4 port ris
Till servering
  • 1/2 citron i klyftor
  • ev bröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2617 kJ / 626 kCal