Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad

Lax, stora räkor och en fräsch fänkålssallad blir en läcker inledning på en riktig festmåltid. Om du vill förenkla tillagningen går det även utmärkt att använda färdiggravad lax. En vacker förrätt med sting i smaken. Servera gärna med en skaldjursolja som görs genom att ta tillvara på räkskal och koka med vitlök, lök och morot i olivolja.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 4 port.

Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad

  1. Dagen före nyårsafton: Skala räkorna. Spara skalen. Använd hälften till skaldjursoljan, resten kan frysas in och användas till soppa etc.
  2. Skåra/snitta räkorna längs med ca 2 cm, på den tjocka delen. Dra bort tarmen. Lägg räkorna i en skål, ringla över lite olivolja. Täck med plastfolie
    och ställ i kylen.
  3. Sätt ugnen på 150°C. Skär flisor av kavringen, det gör ingenting om de går sönder lite. Beräkna 4–5 flisor per person.
  4. Lägg brödflisorna på en bakpappersklädd plåt. Ringla lite olja eller smält smör över. Rosta i ugnen ca 20 minuter, tills de blivit krispiga. Ta ut och låt svalna. Förvara torrt i en tättslutande burk.
  5. Nyårsafton, 3 timmar före servering: Rör ut socker och salt i 2 msk riktigt hett vatten. Tillsätt 1 dl iskallt vatten, citronskal, dill och peppar.
  6. Skär laxen riktigt tunt i 12 skivor. Lägg skivorna på ett fat med kant och häll lagen över. Låt snabbgrava ca 2 timmar.
  7. Strax före servering: Koka upp 3 liter lättsaltat vatten. Lägg i räkorna och koka 30–45 sekunder. Ta upp räkorna och lägg i en skål.
  8. Skär bort de grova delarna på fänkålen. Dela den i 4 delar. Strimla dessa så tunt som möjligt, gärna med mandolin.
  9. Blanda en dressing av skaldjursoljan och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  10. Blanda försiktigt fänkål, salladsblad och skaldjursdressingen.
  11. Fördela laxskivorna på tallrikar. Arrangera salladen i prydliga högar på laxen. Lägg på räkorna och ringla över lite av den resterande skaldjursoljan. Toppa med kavringsflisor. Strö ev över lite flingsalt och några dillvippor.

 

Skaldjursolja (4 port ger ca 2 1/2 dl)

  1. Dagen före nyårsafton: Hetta upp lite av oljan i en kastrull. Fräs lök, morot och vitlök till fin färg.
  2. Tillsätt räkskalen. Låt fräsa på hög värme ett par minuter.
  3. Stöt eller mosa skalen lite med en gaffel. Tillsätt tomatpuré och chili. Rör om och häll på ca 1 dl vatten. Låt koka några minuter. Häll på resten av oljan. Sänk värmen och låt småkoka 20 minuter.
  4. Ta av från värmen och låt stå och dra ca 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil. Täck oljan med plastfolie. Ställ kallt.
  5. Använd 1 dl olja till nyårsaftonens dressing samt lite till att ringla över salladen. Den ev bottensats som bildas kan vara dekorativ att dutta på tallrikarna vid serveringen.

 
För alla

Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad:
Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i kavringen. Stek brödet i enbart olja eller byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kavringen.

 

Skaldjursoljan är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Laxfilén ska ha varit fryst i minst 3 dygn vid gravning. Detta krav gäller dock inte salmalax. Om du använder fryst lax, skär den i tunna skivor medan den fortfarande är lite fryst.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 paket MSC-märkta kungs- räkor à 300 g (2 paket motsvarar ca 16 stycken frysta, tinade)
  • 100 g kavring i bit
  • 300 g skinnfri laxfilé (fin mittbit, helst salmalax, se Tips)
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk stött sechuanpeppar eller vitpeppar
  • 1 fänkål (1 fänkål motsvarar ca 300 g)
  • 1 dl skaldjurs olja (se recept nedan)
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 25 g mâchesallad (eller spröda salladsblad)
  • 2 msk hackad dill + dill till garnering
  • smör
  • olivolja
  • vatten
  • flingsalt
  • peppar
Skaldjursolja
  • räkskal från 1 paket frysta MSC märkta kungs- räkor (à 300 g)
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk hackad gul lök
  • 2 msk grovhackad morot
  • 1 grovhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 krm chiliflakes
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer