Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad

3
0
Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad

Lax, stora räkor och en fräsch fänkålssallad blir en läcker inledning på en riktig festmåltid. Om du vill förenkla tillagningen går det även utmärkt att använda färdiggravad lax. En vacker förrätt med sting i smaken. Servera gärna med en skaldjursolja som görs genom att ta tillvara på räkskal och koka med vitlök, lök och morot i olivolja.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad

Ingredienser

4 portioner
2
paket MSC-märkta kungs- räkor à 300 g (2 paket motsvarar ca 16 stycken frysta, tinade)
100 g
kavring i bit
300 g
skinnfri laxfilé (fin mittbit, helst salmalax, se Tips)
2 msk
socker
1 msk
salt
1 tsk
finrivet citronskal
1 tsk
stött sechuanpeppar eller vitpeppar
1
fänkål (1 fänkål motsvarar ca 300 g)
1 dl
skaldjurs olja (se recept nedan)
2 - 3 msk
färskpressad citronjuice
25 g
mâchesallad (eller spröda salladsblad)
2 msk
hackad dill + dill till garnering
-
smör
-
olivolja
-
vatten
-
flingsalt
-
peppar

Skaldjursolja

räkskal från 1
paket frysta MSC märkta kungs- räkor (à 300 g)
2 dl
olivolja
2 msk
hackad gul lök
2 msk
grovhackad morot
1
grovhackad vitlöksklyfta
2 msk
tomatpuré
3 krm
chiliflakes

 För alla

Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad:
Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i kavringen. Stek brödet i enbart olja eller byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kavringen.

 

Skaldjursoljan är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 4 port.Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad
 Skaldjursolja (4 port ger ca 2 1/2 dl)

Tips

Laxfilén ska ha varit fryst i minst 3 dygn vid gravning. Detta krav gäller dock inte salmalax. Om du använder fryst lax, skär den i tunna skivor medan den fortfarande är lite fryst.

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Testa liknande recept