Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

Betyg 3.8 av 5.
35 personer har röstat
2
Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

Fira in det nya året med denna lyxiga och fenomenala rätt. Kungskrabban och pilgrimsmusslorna kommer att bli en succé tillsammans med den fräscha melonsalsan och den hemmagjorda rökiga majonnäsen.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2011

Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

Ingredienser

4 portioner

Kungskrabba och pilgrimsmusslor

2   paket fryst kungskrabba (à 400 g)
2   paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk  smör
1/2 msk  olivolja

Fräsch melonsalsa

2   tomater
150 g  honungsmelon
1/2   stjälkselleri
1   liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
1   salladslök
1 tsk  flytande honung
1 1/2 msk  färskpressad limejuice
1 msk  olivolja
1/2 tsk  salt
ett par droppar tabasco
2 msk  grovhackad koriander
limeklyfta och koriander till garnering

Rökig majjo

2   äggulor
2 tsk  färskpressad citronjuice
1 tsk  dijonsenap
1/2 tsk  salt
2 dl  neutral rapsolja
3/4 krm  hickory liquid smoke

För alla

Kungskrabba och pilgrimsmusslor:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller enbart olja.
Rökig majonnäs:
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: laga en egen såsvariant med äggfri majonnäs eller enbart crème fraiche och smaksätt med dijonsenap, hickory liquid smoke, salt och peppar.
Fräsch melonsalsa:
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Kungskrabba och pilgrimsmusslor
Melonsalsa
Majonnäs

Tips

Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis. Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
35 personer har röstat

Kommentarer

En riktig fullträff! Vi gör den till detta nyår igen. Men i år fick vi dessvärre inte tag i fryst kungskrabba. Försöker med kräftstjärtar istället.

Sivan

2012-12-30

Väldigt god salsa och rökig majjo!! Vi använde kammusslor och färska räkor när vi åt denna rätt på vår nyårsmiddag. Detta recept kommer göras fler gånger. Rätten gjorde stor succe bland stora och små.

Jessica

2012-01-16

Testa liknande recept

Rökiga mandlar med flingsalt
Betyg 2.8 av 5.
5 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Rökig Rimlag
Betyg 3.5 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grilla pilgrimsmusslor
Betyg 3.1 av 5.
10 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rostade kycklingben i gochujangsås
Betyg 3.2 av 5.
97 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Barbecue-glaze
Betyg 2.7 av 5.
61 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Carpaccio på pilgrimsmussla
Betyg 2.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga