Kubanskt ris med svarta bönor och mojosalsa

143
9 Klimatsmart
Kubanskt ris med svarta bönor och mojosalsa

Den klassiska kubanska marinaden mojo är inspirationen till salsan – ett syrligt och vitlöksdoftande inslag i denna rätt. Enkel att göra och väldigt god! Tillsammans med ett hett bönris blir det en mångfald av smaker och ett läckert möte med det kubanska köket.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2015

Kubanskt ris med svarta bönor och mojosalsa

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
1 förpackning kokta svarta bönor (à ca 400 g)
2 msk olivolja
2 dl ris
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
5 dl vatten
1/2 tsk salt
hackad färsk koriander eller bladpersilja

Mojosalsa

2 tomater
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
finrivet skal och juice av 1 lime
3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk socker
1 tsk salt

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

143

Kommentarer

Eleonora

2020-10-14

Ska riset vara kokt när man börjar steka det?

Redaktionen ICAse

2020-10-14

Hej Eleonora! Nej riset ska koka klart tillsammans med bönor och buljong. Hoppas det smakar. Hälsningar Ulrika

Sandra

2020-08-17

Väldigt god rätt med mycket smak. Kul med något lite annorlunda än vanlig husmanskost. Jag tog dock mindre vitlök och mer tomat i salsan och det funkade fint ändå. Kommer säkerligen göra detta igen.

Anders

2020-04-19

Supergott. Passade jättebra med rostade rotfrukter

Näringsvärde per portion

Energi 2308 KJ / 551 kCal
Fett 29 g
Salt 3.93 g
Kolhydrater 56 g
Protein 13 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden