Kubanskt ris med svarta bönor och mojosalsa

Den klassiska kubanska marinaden mojo är inspirationen till salsan – ett syrligt och vitlöksdoftande inslag i denna rätt. Enkel att göra och väldigt god! Tillsammans med ett hett bönris blir det en mångfald av smaker och ett läckert möte med det kubanska köket.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2015

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
1 förpackning kokta svarta bönor (à ca 400 g)
2 msk olivolja
2 dl ris
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
5 dl vatten
1/2 tsk salt
hackad färsk koriander eller bladpersilja
Mojosalsa
2 tomater
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
finrivet skal och juice av 1 lime
3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk socker
1 tsk salt
Gör så här
00:03:00
00:20:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2308 KJ / 551 kCal
Fett29 g
Salt3.93 g
Kolhydrater56 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
12 stSå gott! Vi gör alltid dubbel sats salsa och ugnsbakade rotfrukter till.
Elice
Supergott! La till större andel bönor. Så gott med salsan. Tar mig tillbaka till Centralamerika.
Anna
Älskar costaricanska o kubanska smaker - detta smakar som live
David
Ska riset vara kokt när man börjar steka det?
Eleonora
Hej Eleonora! Nej riset ska koka klart tillsammans med bönor och buljong. Hoppas det smakar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Väldigt god rätt med mycket smak. Kul med något lite annorlunda än vanlig husmanskost. Jag tog dock mindre vitlök och mer tomat i salsan och det funkade fint ändå. Kommer säkerligen göra detta igen.
Sandra
Supergott. Passade jättebra med rostade rotfrukter
Anders
Fantastisk rätt, kryddade även riset med gurkmeja. I salsan blandade jag ner persilja, stor succé. Långkok på lamm vid sidan av skulle ta den till skyarna 🤤
Jonas
En ny favorit! Men vi hade bara jasminris hemma och det blev ju ganska ”grötigt”. Tror basmatiris funkar bättre!
Magda
Super, gott med majs till!
Kim
Jättegott, verkligen! Kommer göra det här många fler gånger.
Anna