Kryddkokta rotfrukter med lax
Detta är ett recept på ugnsbakad lax, som serveras på en bädd av fräscha, kryddkokta rotfrukter. Rotfrukterna blir överraskande smakfulla när de kokas ihop med kryddorna. Enkelt, nyttigt och fantastiskt gott.
Ingredienser
4 portioner
500 g potatis
2 morötter
2 persiljerötter eller palsternackor
100 g rotselleri
1 purjolök
5 dl buljong (vatten och buljongtärning eller fond)
33 cl lättöl
1 lagerblad
2 tsk torkad eller färsk timjan
1/2 tsk hel kryddpeppar
salt och peppar
600 g laxfilé i portionsbitar
1 msk smör eller margarin
För alla
Innehåller inte ägg.
Gör glutenfri: ljust lättöl har lägre halt gluten än mörkt, men de flesta ljusa lättöl ligger under 200 ppm (läs mer på www.slv.se)
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1991 KJ / 476 kCal
Fett0 g
Kommentar
Gott och enkelt recept, men varför krångla till det med laxen? Man kan antingen steka den färdig på låg värme i en stekpanna eller laga den direkt i ugnen, vilket man föredrar. Krydda gärna med citronpeppar.
Monica
2009-03-13