Blodpudding med riven palsternacka
Hemlagad blodpudding är enklare än man tror att göra – och fantastiskt gott. Det här blir en luftig pudding med rena smaker av sirap, kryddpeppar, smör och öl. Baka i ugn och låt vila över natten i kylskåp. Skär sedan puddingen, stek i smör och njut med äppelsyrlig palsternacka och gärna rårörda lingon.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2013
Ingredienser
6 portioner
5 dl grisblod
75 g smör + extra till brödform
3 dl öl med stor humlebeska (t ex Bishops Finger eller Nils Oscar)
3 dl rågmjöl + extra till brödform
1/2 dl mörk sirap
3 krm malen kryddpeppar
rårörda lingon
1/2 msk salt
Palsternacka
ca 300 g palsternacka (300 g motsvarar 2-3 st)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
För alla
Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör så här
Tips
Oftast hittar man grisblod i frysdisken. Finns det inte så
fråga om butiken kan beställa hem.
Rårörda lingon (för 6 port): Blanda 1 paket halvtinade lingon (à 225 g) och 3/4 dl socker i en skål. Låt tina helt och rör sedan tills sockret lösts upp.
Rårörda lingon (för 6 port): Blanda 1 paket halvtinade lingon (à 225 g) och 3/4 dl socker i en skål. Låt tina helt och rör sedan tills sockret lösts upp.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1601 KJ / 383 kCal
Fett17 g
Salt3.08 g
Kolhydrater36 g
Protein17 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer