Blodpudding med riven palsternacka  | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Blodpudding med riven palsternacka 

Hemlagad blodpudding är enklare än man tror att göra – och fantastiskt gott. Det här blir en luftig pudding med rena smaker av sirap, kryddpeppar, smör och öl. Baka i ugn och låt vila över natten i kylskåp. Skär sedan puddingen, stek i smör och njut med äppelsyrlig palsternacka och gärna rårörda lingon.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt. Låt stå så att smöret skiktar sig.
  3. Häll smöret i en skål utan att bottensatsen kommer med.
  4. Mixa blod, smör, öl, rågmjöl, sirap, kryddpeppar och salt i en matberedare till en slät smet.
  5. Smöra och mjöla en brödform, ca 1/2 liter (för 6 port). Klipp ut och täck bottnen med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Täck väl med aluminiumfolie.
  6. Ställ brödformen i en större ugnsform/ långpanna och fyll på med vatten så att det går upp några centimeter på kanten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, tills smeten har stannat, kontrollera med sticka. Låt stå i kylen över natten.
  7. Dag 2: Skala och finriv palsternackorna. Blanda med vinäger, olja och salt i en bunke. Täck över och låt dra ca 1 timme.
  8. Vid servering: Lossa blodpuddingen från formens kanter med en kniv. Stjälp upp och skär i skivor. Stek dem i smör. Servera med
    palsternackan och gärna rårörda lingon (se Tips).

För alla

Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Oftast hittar man grisblod i frysdisken. Finns det inte så fråga om butiken kan beställa hem.

Rårörda lingon (för 6 port): Blanda 1 paket halvtinade lingon (à 225 g) och 3/4 dl socker i en skål. Låt tina helt och rör sedan tills sockret lösts upp.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 5 dl grisblod
  • 75 g smör + extra till brödform
  • 3 dl öl med stor humlebeska (t ex Bishops Finger eller Nils Oscar)
  • 3 dl rågmjöl + extra till brödform
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 3 krm malen kryddpeppar
  • rårörda lingon
  • 1/2 msk salt
Palsternacka
  • ca 300 g palsternacka (300 g motsvarar 2-3 st)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1601 kJ / 383 kCal