Kryddiga köttbullar i tomatsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kryddiga köttbullar i tomatsås

Köttbullar är den ultimata vardagsmaten; de smakar lika gott till pasta som till potatis. Testa att krydda köttbullarna lite extra och låt dem bada i en smaskig tomatsås. Servera med nykokt pasta och njut!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlöken i olivolja i en kastrull. Skölj, kärna ur och finhacka chilin om färsk används.
  2. Tillsätt chili, oregano och tomater. Låt puttra under lock 30 min-1 tim.
  3. Tillsätt sedan vinäger, rör om och hacka sönder tomaterna. Tillsätt örterna, smaka av med salt, socker och peppar.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finhacka chilin om färsk används. Blanda färsen med de båda löksorterna. ströbröd, kryddor, senap och äggulor. Krydda med salt och några ordentliga tag med pepparkvarnen.
  5. Blanda i 2 msk av olivoljan (för 10 port). Rulla smeten till stora köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda. Bryn köttbullarna i omgångar i resten av olivoljan i en stekpanna.
  6. Blanda köttbullarna med tomatsåsen i en långpanna eller ugnssäker form. Tillsätt basilikan.
  7. Skär mozzarellaosten i bitar. Strö dem och parmesanosten över köttbullar och sås. Gratinera mitt i ugnen i 225°C, ca 20 min. Servera med pasta.

Ingredienser

Portioner: 10
Tomatsås
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 röda chili (t ex spansk peppar) eller chilipeppar (1 1/2 chili motsvarar 2-3 krm chilipeppar)
  • 4 tsk oregano
  • 4 burkar hela tomater (à 400 g)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl grovhackad basilika och mejram
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 krm nymald svartpeppar
Köttbullar
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 röda chili (t ex spansk peppar) eller chilipeppar (1 1/2 chilipeppar motsvarar 2-3 krm chilipeppar)
  • 1200 g nötfärs
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk oregano
  • 1 msk spiskummin
  • 3 msk finhackad rosmarin
  • 3 msk senap
  • 3 äggulor
  • 2 tsk salt
  • 2 1/2 krm nymald svartpeppar
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl rivna basilikablad
  • 2 mozzarellaostar (à 125 g)
  • 3 dl färskriven parmesanost
Lägg till i inköpslistan