Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Kryddiga färsspett med citronmarinerad aubergine

Grillspett är en härlig grillmiddag för både stora och små smakälskare. De här spetten gör du med antingen lammfärs eller nötfärs som du kryddar med spiskummin, mynta och vitlök. Till det grillar du aubergine i skivor. Servera gärna med grillade pitabröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Aubergine: Skär ändarna av auberginerna, skiva dem i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg ut skivorna och strö salt på båda sidorna. Låt skivorna ligga och salta ur ca 15 minuter.
  2. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften. Hacka persiljan. 
  3. Blanda citronsaft och -skal, persilja, honung och olivolja.
  4. Spett: Skala och riv vitlöken fint. Blanda färsen med vitlök, kryddor och ägg. Forma färsen till 8 ”korvar” och trä upp dem på spett (för 4 port).
  5. Aubergine: Grilla skivorna ca 1 minut på varje sida tills de blir mjuka och har fin färg.
  6. Vänd ner de grillade aubergineskivorna i citronmarinaden, krydda med peppar och ev. med salt.
  7. Spett: Grilla spetten sakta runt om 8-10 minuter eller tills innertemperaturen är 72˚C.  
  8. Till servering: Servera spetten med marinerad aubergine, grillat pitabröd och ajvaryoghurt.

Näringsberäkningen är på lammfärs.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt pitabröd eller glutenfritt tortillabröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägget i färsen.

Tips

En bra genväg släng på färdiga färsspett på grillen.

Ingredienser

Portioner: 4
Aubergine
  • 2 små auberginer
  • salt
  • saft och rivet skal av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk citronsaft)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk honung
  • 3 msk olivolja
  • nymalen svartpeppar
Spett
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 ägg
Till servering
  • grillat pitabröd
  • sallad
  • yoghurt med ajvar relish
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2934 kJ / 701 kCal