Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kryddig morotssoppa med apelsinkräm

Gör en härligt kryddig morotssoppa med apelsinkräm till middag. Soppan får en karaktäristisk smak av bland annat spiskummin, ingefära och extra stark curry. Mixa den varma soppan slät och servera med en klick len kräm och ett gott bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär morötterna i skivor. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära mjuka i smör i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och fräs ytterligare 5 minuter.
  3. Häll på fond, vatten och vin. Koka med lock tills morötterna är mjuka, 15–20 minuter.
  4. Blanda försiktigt ihop rivet apelsinskal med crème fraiche.
  5. Ta soppan från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
  6. Tillsätt honung och apelsinjuice. Krydda med salt och peppar. Mixa igen så allt blandar sig.
  7. Fördela soppan i skålar, lägg en klick apelsinkräm i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander. Servera med ett gott bröd.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Servera den kryddiga, värmande soppan en kulen vardagskväll eller fyll i termos och ta med till skidbacken.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk curry (gärna extra stark)
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 1 l vatten
  • 1 dl vitt vin
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk honung
  • 2 msk färskpressad apelsinjuice
  • 0,8 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Till servering
  • 1 kruka koriander
  • ev bröd
Lägg till i inköpslistan