Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Kronärtskocka

Servera en härlig kronärtskocka med syrlig dressing till, utmärkt som plockmat eller förrätt. Dressingen gör du med citron och svarta oliver. Dessa kronärtskockor bakar du klart i en gryta på grillen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj skockorna, riv av de träiga, tjocka bladen som sitter längst ned, skär bort det mesta av stjälken. Klipp bort de spetsiga taggarna i toppen på bladen. Dela skockorna i kvartar på höjden.
  2. Sjud skockorna i rikligt med vatten tills de är halvklara. Det tar 15–20 minuter. Lägg över skockorna i en eldfast form eller gryta. Ställ på gallret i het grill och baka dem klara. Det tar också 15–20 minuter. Skockorna är klara när det går lätt att dra av bladen. Gör dressingen under tiden.
  3. Dressing: Skär bort olivkärnorna från fruktköttet. Hacka det i mindre bitar. Tvätta och riv skalet från citronen. Blanda olivbitarna med citronskalet och olivoljan i en skål. Skeda över de färdiga skockorna.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Storleken på kronärtskockorna styr hur länge de behöver kokas eller bakas. Se därför till att få jämnstora exemplar.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 kronärtskockor
Dressing
  • 1 dl svarta oliver med kärnor
  • 1 citron (ekologisk)
  • 4 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 851 kJ / 203 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer