Krämig rotfruktsgratäng

481
2
Krämig rotfruktsgratäng

Färggrann gratäng fylld med säsongens bästa rotfrukter, här med gulbeta, morot, palsternacka och rotselleri. Krydda med timjan, ös på med grädde och in i ugnen. Gör gärna rotfruktsgratängen i förväg så hinner den sätta sig. Värm sedan på gratängen vid servering.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2015

Krämig rotfruktsgratäng

Ingredienser

6 portioner
700 g gulbetor
500 g morötter
400 g rotselleri
150 g palsternackor
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl flytande honung
4 repade timjankvistar (eller 1 tsk torkad timjan)
1 msk salt
3 krm svartpeppar
smör till formen

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

481

Kommentarer

Mats

2022-08-28

Tog 60-70 minuter i vår ugn innan rotfrukterna hade fått rätt tuggmotstånd. Det behövs ägg i vätskan annars flyter den bara omkring på tallriken til ingen nytta,

Ylva

2017-10-01

I det närmaste oätlig! Lagade receptet för just 6 portioner och för salt och sött var bara förnamnet. Får inte ihop proportionen salt och honung i en för övrig helt överdimensionerad mängd rotfrukter. Såg mer ut att gälla för 8 portioner. Rotfrukterna som ju annars smakar så gott i själva kände jag knappt en uns av p g a saltet och honungen.

Näringsvärde per portion

Energi 2257 KJ / 540 kCal
Fett 37 g
Salt 25 g
Kolhydrater 42 g
Protein 6 g
Läs mer om näringsvärden