ÖVER 60 MIN | Medel

Krämig pasta med svamp och grönsaker

Vardagspasta när den är som bäst! Servera pasta med en gräddig svampsås gjord på skogschampinjoner, lök, morot och palsternacka, som får smak av citron. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Ugnsrostade grönsaker: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär lök, morötter och palsternacka i 2 cm stora bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, rosmarin, timjan, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills de får färg. Rör om efter halva tiden.
  3. Gräddsås: Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter.
  4. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter. Blanda majsstärkelsen med lite vatten, blanda ner den i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut. Smaksätt med peppar och eventuellt med salt.
  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  6. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skiva svampen. Fräs vitlök och svamp i olja i en stor stekpanna ca 5 minuter under omrörning.
  7. Tvätta och riv det yttersta skalet av citronen.
  8. Tillsätt gräddsåsen och citronjuicen.
  9. Rör ner de rostade grönsakerna och smaka av med salt. Blanda med pastan eller servera den vid sidan av. Toppa med citronskal, parmesan och ev chiliflakes.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Ingredienser

Portioner: 4
Ugnsrostade grönsaker
  • 1/2 gul lök
  • 250 g morötter
  • 150 g palsternacka
  • 3/4 msk olivolja
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Gräddsås
  • 2 dl vatten
  • 1/2 kycklingbuljongtärning
  • 1/2 msk japansk soja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 msk svartvinbärsgelé
  • 1/2 tsk majsstärkelse
  • peppar
  • salt
  • 400 g spaghetti
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl finriven parmesanost
  • ev chiliflakes