Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Älgfilé med svartvinbärssås

En lyxig och festlig måltid med mustiga smaker av vilt. Tillaga älgfilén i ugnen och servera sedan tillsammans med den ljuvliga såsen av svarta vinbär. Fantastiskt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på ca 100°C (75°C varmluft).
  2. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills innertemperaturen är ca 60°C (1 1/2-2 timmar). Låt sedan köttet "vila" en stund innan det skärs upp.
  3. Svartvinbärssås: Fräs löken mjuk och glansig i smör eller olja. Häll i vinet, buljongen och gelén. Koka ihop i 10 minuter. Red av med maizena blandat i lite vatten. Tillsätt svarta vinbär och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär rotfrukterna i jämna bitar och stek dem sakta i smör.
  5. Skala potatisen och riv den grovt. Blanda med salt och peppar och stek som rårakor i smör.
  6. Skär filén i skivor - eller "stubbar" som på bilden - och servera tillsammans med rårakor, rotfrukter och sås.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör. Kontrollera innehållet i buljongtärning eller fond.
Gör äggfri: Kontrollera innehållet i buljongtärning eller fond.

Tips

Även älgbiff, oxfilé eller annan viltfilé passar till receptet.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 700 g putsad filé av älg, gärna älgkalv
  • 1 msk smör eller olja
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 150 g kålrot
  • smör till stekning
  • 500 g potatis
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Svartvinbärssås
  • 1 dl hackad schalottenlök
  • 4 dl rött vin eller matlagningsvin
  • 1 dl viltbuljong (fond + vatten)
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 dl svarta vinbär
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1800 kJ / 400 kCal
Fett: 17 g
Läs mer om näringsvärden