Krämig köttfärsgryta med paprika

En krämig köttfärssgryta ligger helt i tid när kylan gör sig påtaglig ute. Denna innehåller allt från paprika, tomatpuré, grädde, buljong och oregano. Detta får puttra ihop med köttfärsen innan grytan är redo att avnjutas ihop med ris och rivna morötter. Smaklig spis!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2019

Ingredienser
4 portioner
4 port ris eller annat gryn
1 röd paprika
1 rödlök
500 g nötfärs eller blandfärs
1/2 msk olja
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
2 1/2 dl vatten
salt
peppar
3 morötter
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Koka gärna med lite torra röda linser för en drygare gryta. Ta då lite extra vatten.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3261 KJ / 778 kCal
Fett45 g
Salt4 g
Kolhydrater55 g
Protein38 g
Kommentarer
Barnen tyckte det var smarrigt. Blir mer smakrikt med 2-3 vitlöksklyftor, 1-2 msk oregano och 2 tsk paprikapulver.
Marlene
2023-08-17Jag upplevde den som lite smaklös, men med lite tillskott av det ena och det andra blev den bra. Bytte ut oregano mot basilika.
Fia
2023-02-08Jag rev normalstora morötter grovt som jag sen tillsatte direkt i grytan ist för vid sidan om, tycker det blir en godare smak när morötterna får koka med från början. Tog inte 5 dl vispgrädde utan 1,5 dl havregrädde då jag behöver ha mjölkfritt, ville ha lägre fetthalt totalt på hela grytan & mindre med mättat fett & så redde jag grytan ist. När allt hade kokat i ca 15-20 min så blev den både superkrämig & god. Tips! Gör dubbel sats så räcker det till matlådor & till rester under veckan.
Anna
2023-01-29