Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Krämig gratäng

Den här supergoda krämiga potatisgratängen kommer snabbt att bli en favorit. Den blir ofantligt fyllig och bastant och serveras förslagsvis till kött och en färgrik sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i 3-4 mm tjocka skivor. Skölj inte för då försvinner stärkelsen.
  3. Finhacka löken och vitlöken. Fräs detta i lite smör. Häll på gräddmjölken. Dra ner värmen så det inte bränns.
  4. Tillsätt potatisen, krydda. Rör om några gånger i början. Sjud i ca 10 minuter tills potatisen är nästan klar. Smaka av, ev behövs mer salt.
  5. Häll över allt i en smord ugnsform. Strö över riven ost. Låt den få färg i ugnen.
  6. Servera gärna gratängen till Flamberad pepparbiff.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 750 g potatis
  • 1 gul lök eller purjolök (1 gul lök motsvarar 1/2 purjolök)
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör till stekning
  • 2 1/2 dl gräddmjölk (lika delar grädde och mjölk)
  • salt och peppar
  • 1 dl riven ost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?