Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Fransk potatisgratäng

(11)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Denna franska potatisgratäng med äkta grädde och vitlök kan du förbereda dagen före festen och bara toppa med ost och stoppa i ugnen när gästerna kommer. Potatisgratängen är ett utmärkt tillbehör till övrig mat och en självklar favorit.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 kg potatis (av fast sort)
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk finhackad vitlökar
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 1/2 dl riven ostar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före festen: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
  2. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.
  3. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
  4. Nyårsafton/festdagen: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

För alla

Gratängen är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk.
Gör mjölkfritt: Använd mjölkfria alternativ.