ÖVER 60 MIN | Medel

Fransk potatisgratäng

Denna franska potatisgratäng med äkta grädde och vitlök kan du förbereda dagen före festen och bara toppa med ost och stoppa i ugnen när gästerna kommer. Potatisgratängen är ett utmärkt tillbehör till övrig mat och en självklar favorit.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före festen: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
  2. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.
  3. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
  4. Nyårsafton/festdagen: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

För alla

Gratängen är fri från gluten och ägg.
Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkfritt: byt ut grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj en mjölkproteinfri ost.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut mjölk och grädde till mjölkproteinfria alternativ. Detta leder till en 60 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 kg potatis (av fast sort)
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 - 2 1/2 dl riven ost

Näringsvärde
Per portion

Energi 2081 kJ / 498 kCal