Kräftsoppa (grundrecept)

12
2
Kräftsoppa (grundrecept)

En fantastiskt smakrik och mustig kräftsoppa! Förutom de goda kräftorna är det vitt vin, dill och fänkål som sätter smak på den lena skaldjurssoppan. God som förrätt eller varmrätt tillsammans med en bit bröd.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Kräftsoppa (grundrecept)

Ingredienser

4 portioner
600 g
kokta kräftor
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
150 g
fänkål
2 msk
smör
2 tsk
tomatpuré
1
krondill (eller 2 dillstjälkar)
1 dl
torrt vitt vin
2 msk
konc fiskfond
6 dl
vatten
3 dl
vispgrädde
1 krm
cayennepeppar
-
salt

Vid servering

4
skivor rostat ljust bröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och grädde.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Carola

2020-12-09

God smak men inte värd jobbet med allt kräftskalande och lökhackande. Försökte ’tjocka till den’ lite med 2msk maizenamjöl men det hände inte så mycket. Gör jag den igen drar jag ner på mängden vatten och vispar grädden innan jag häller i den.

Maj

2020-09-27

”Mycket skrik för lite ull, sa han som klippte grisen”. Mycket jobb och mycket god smak, men blev bara 8 dl ganska tunn soppa (använde 36%ig vispgrädde). Hade väl räckt som liten förrätt, men inte som huvudrätt. Fick dryga ut med Arlas skärgårdssoppa (samma färg) och Kräftstjärtar i lag, och dill. Gästerna smackade och blev mätta.... Maj Karberg

Näringsvärde per portion

Energi 2424 KJ / 579 kCal
Fett 38 g
Salt 8 g
Kolhydrater 23 g
Protein 31 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept