UNDER 60 MIN | Medel

Köttfärslimpa med prästost och gröna bönor

En saftig köttfärslimpa med överraskande innehåll! Gröna bönor och smakrik prästost läggs i mitten av limpan innan den tillagas i ugn, och avnjuts sedan med lent och krämigt potatismos.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 34, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Köttfärslimpa: Blanda ströbröd och mjölk och låt stå några minuter. Vänd ner ägg, färs, salt och peppar.
  3. Koka bönorna i saltat vatten ca 3 minuter och låt dem rinna av (spola ej kalla).
  4. Forma färsen till en smal limpa i en ugnsform och gör en fördjupning i mitten. Fyll fördjupningen med ost och de varma bönorna och täpp igen med färs.  Sätt in i ugnen ca 35 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 70˚C. 
  5. Mos: Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisen och dela den i jämnstora mindre bitar. Lägg i potatisen och låt småkoka under lock tills den är mjuk.
  6. Värm mjölken. Häll av potatisen. Vispa moset försiktigt slätt tillsammans med mjölken. Smaka av med salt och peppar.
  7. Till servering: Servera köttfärslimpan med mos och sallad.

För alla

Innehåller ägg.  
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.  
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Tips

Lite snabbare? Tryck ut färsen i formen och krydda med salt och peppar. Strö på osten och gratinera ca 25 minuter eller tills en innertemperatur på 70°C. Servera haricots vertsen vid sidan av.

Ingredienser

Portioner: 4
Köttfärslimpa
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • ca 500 g blandfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 förp färska haricots verts (à 150 g)
  • 1 1/2 dl riven lagrad prästost
Mos
  • 900 g potatis
  • 2 1/2 dl mjölk
  • salt
  • peppar
Till servering
  • 65 g mâchesallad

Näringsvärde
Per portion

Energi 2463 kJ / 588 kCal