Köttfärslimpa med gräddsås
En god köttfärslimpa ska inte underskattas. Särskilt inte när man får doppa den i en härlig gräddsås tillsammans med kokt potatis och tomater vid sidan av.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 40 2021
Ingredienser
4 portioner
900 g potatis
Köttfärslimpa
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ca 500 g blandfärs
Sås
1/2 rödlök
1 tsk olja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk rosmarin
1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 tsk majsstärkelse
1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)
3 tomater
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: uteslut ägget.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2627 KJ / 628 kCal
Fett29 g
Salt2.1 g
Kolhydrater53 g
Protein35 g
Kommentarer
Jag kommer göra precis som min mormor till blandfärsen, 2tsk salt, 2 krm vitpeppar, 1 ägg, 0,75dl ströbröd, 1,5dl mjölk, 1/2 finhackad stekt gul lök. Kryddor, mjölk, ströbröd och ägg blandas i en bunke sedan låter man den svälla medans man hackar och steker löken. Löken får inte läggas i rå för då förstör man köttfärsen väldigt snabbt. Blanda köttfärs i mjölk blandningen och sedan mixa med en elvisp till en smet. Häll i steksmöret och den gula löken och vispa igen med el vispen så löken och smöret fördelas jämnt. Är det limpa du ska göra så grädda i ugnen tills ytan ser ut att ha en ordentlig stekyta men inte bränd. Detta receptet fungerar lika bra till köttbullar. Variationen är oändlig och billig👍
Pernilla
2024-02-02Såsen är inte så god. Annars ok.
Christina
2024-01-30Blir extremt små limpor om man ska dela på 2. Gjorde på 1kg färs då blev de 2st lagom stora limpor.
Linda
2024-01-14