UNDER 60 MIN | Medel

Köttbullar på högrevsfärs

Crème fraiche, kryddpeppar och ingefära sätter extra smak på dessa goda köttbullar som går hem hos både stora och små. Våra köttbullar på högrevsfärs är en självklar del av ett dignande julbord. Du kan förbereda köttbullarna dagen innan och sedan eftersteka eller värma dem i ugnen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken. Stek den i hälften av smöret så att den får fin färg, lägg löken på en tallrik och låt den bli kall.
  2. Blanda ströbrödet med ägget och den syrade grädden, låt stå och svälla ca 15 minuter.
  3. Blanda samman färsen med saltet tills den blir fast. Tillsätt ströbrödsblandningen och kryddorna blanda tills färsen blir fast igen.
  4. Avsluta med att blanda i den kalla löken.
  5. Rulla små köttbullar och lägg på en tallrik. Säll i kyl för att vila 15-20 minuter.
  6. Stek köttbullarna runt om i resten av smöret i en stekpanna ca 8 minuter.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägg.

Ingredienser

Portioner: ca 40 st
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl syrad grädde (15%)
  • 500 g högrevsfärs
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk mald kryddpeppar
  • 1/2 tsk malen ingefära

Näringsvärde
Per portion

Energi 712 kJ / 171 kCal