ÖVER 60 MIN | Medel

Köttbullar med gröna linser och chimichurri

Vardagsmat för hela familjen! Servera saftiga hemmagjorda köttbullar med kokta gröna linser, ugnsrostad blomkål, morot och smakrik chimichurri. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Skölj linserna noga. Lägg i en kastrull med vatten och buljongtärning och koka upp. Koka på låg värme under lock i 15–20 min, de ska vara lite al dente.
  2. Köttbullar: Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
  3. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar. Tillsätt lök och färs i grynblandningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg. Forma smeten till ca 30 köttbullar (för 4 port) med oljade händer. 
  4. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.
  5. Rostade grönsaker: Sätt ugnen på 225°C.
  6. Dela blomkålen i mindre buketter och använd även blasten om den ser fin ut. Skär morötterna i smala skivor. Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg på en plåt och blanda med olja, timjan, salt och  peppar. Rosta i ugnen ca 25 minuter tills grönsakerna fått fin färg men gärna har lite tuggmotstånd kvar.
  7. Chimichurri: Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.
  8. Blanda de rostade grönsakerna med linserna. Servera med köttbullar och ringla över chimichurri-dressing.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda av ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 1/2 dl gröna linser
  • 5 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
Köttbullar
  • 1/2 dl fiberberikade havregryn
  • 2 1/2 tsk potatismjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 3/4 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1/2 msk smör
  • 300 g nötfärs
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 1 msk rapsolja (till stekning)
Rostade grönsaker
  • 1/2 blomkål (à ca 500 g)
  • 3 morötter (à ca 100 g)
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
Chimichurri
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk citronjuice
  • 1 1/2 msk finhackad schalottenlök
  • 1 1/2 msk finhackad vitlök
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 3/4 krm salt

Näringsvärde
Per portion

Energi 2648 kJ / 632 kCal