Köttbullar med gröna linser och chimichurri
Vardagsmat för hela familjen! Servera saftiga hemmagjorda köttbullar med kokta gröna linser, ugnsrostad blomkål, morot och smakrik chimichurri. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2020
Ingredienser
4 portioner
2 1/2 dl gröna linser
5 dl vatten
1/2 buljongtärning
Köttbullar
1/2 dl fiberberikade havregryn
2 1/2 tsk potatismjöl
1 dl vispgrädde
1 3/4 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk finhackad gul lök
1/2 msk smör
300 g nötfärs
1 msk smör (till stekning)
1 msk rapsolja (till stekning)
Rostade grönsaker
1/2 blomkål (à ca 500 g)
3 morötter (à ca 100 g)
1 gul lök
1 1/2 msk olivolja
1/2 tsk torkad timjan
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Chimichurri
1 dl finhackad persilja
1/2 dl olivolja
2 msk citronjuice
1 1/2 msk finhackad schalottenlök
1 1/2 msk finhackad vitlök
1/2 tsk chiliflakes
3/4 krm salt
Gör så här
Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2648 KJ / 632 kCal
Fett46 g
Salt3 g
Kolhydrater26 g
Protein24 g
Kommentar
Jag ersatte 600g nötfärs med 850g växtbaserad formbar färs (och bytte smör och grädde mot växtbaserade alternativ) och det blev fantastiskt gott. Barnen älskade köttbullarna och vill inte äta något annat alternativ längre.
Linda
2024-09-24