Köttbullar med gräddsås och gurka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Köttbullar med gräddsås och gurka

Köttbullar med gräddsås är en riktig klassiker i många hem. Här serveras de med inlagd gurka som du själv gör. En krämig gräddsås gör köttbullarna sällskap och du gör den genom att koka ihop bland annat grädde och buljong. Fantastiskt gott med köttbullarna och den syrliga gurkan.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 13, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Gurka: Blanda en lag av ättika, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig.
  3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan, blanda ner hälften av den och gurkan i lagen. Vänd runt då och då.
  4. Köttbullar: Bryn dem runt om i matfett i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg köttbullarna på en tallrik.
  5. Sås: Blanda majsstärkelse med grädde. Häll den, vattnet och smulad buljongtärning i stekpannan. Låt koka ihop någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt allt sjuda ca 3 minuter.
  7. Servera köttbullarna med sås, potatis, gurka och resten av persiljan.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på köttbullarna och buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Smaksätt gärna såsen med 1 tsk timjan och 1/2 msk senap.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Gurka
  • 1/2 msk ättika (12%)
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 gurka
  • 1 kruka persilja
Köttbullar
  • 600 g färska köttbullar
  • 1 msk smör eller margarin
Gräddsås
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2845 kJ / 680 kCal