UNDER 45 MIN | Medel

Köttbullar i pitabröd med picklad gurka

Servera hemmagjorda köttbullar i pitabröd med yoghurt, lök, persilja och snabbpicklad gurka! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Picklad gurka: Skär gurkan i tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda vinäger med socker och salt tills sockret löses upp. Tillsätt en matsked vatten och blanda sedan med gurkan i en liten bunke och ställ åt sidan.
  2. Köttbullar: Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
  3. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar. Tillsätt lök och färs i grynblandningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg. Forma smeten till ca 30 köttbullar (för 4 port) med oljade händer.
  4. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.
  5. Till servering: Skala och skiva löken tunt. Värm bröden.
  6. Servera köttbullarna i pitabröden med yoghurt, rödlök, persilja och den picklade gurkan.

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda av ren havre och glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt, grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av yoghurt, grädde och smör.

Ingredienser

Portioner: 4
Picklad gurka
  • 1/2 gurka
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 1 msk vatten
Köttbullar
  • 1/2 dl fiberberikade havregryn
  • 2 1/2 tsk potatismjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 3/4 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1/2 msk smör
  • 300 g nötfärs
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 1 msk rapsolja (till stekning)
Till servering
  • 1 liten rödlök
  • 8 pitabröd
  • 4 dl matyoghurt (10%)
  • 1 kruka persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 3612 kJ / 863 kCal