Korean fried chicken

Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Ingredienser
4 portioner
Snabbpicklade grönsaker
1 dl risvinäger
3 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 morot
10 cm rättika
1/2 rödlök
Sås
4 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 1/2 dl japansk soja
2 - 4 msk gochujang (eller 2 msk sriracha och 1 msk misopaste, för 4 port)
1/2 dl honung
2 msk risvinäger
1 dl farinsocker
3 msk ketchup
Frityrsmet
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl majsstärkelse
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl iskallt vatten
Kyckling
2 1/2 dl majsstärkelse
2 1/2 tsk vitlökspulver
2 tsk gochugaru, koreansk chili (eller se tips)
1 tsk salt
600 g kycklinglårfilé
ca 1 1/2 l neutral olja (till fritering)
Till servering
2 msk rostade sesamfrön
1 dl hackade rostade jordnötter
kokt ris (gärna jasminris)
Gör så här
00:30:00
00:15:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Även märke på japansk soya kan spela jättestor roll. Jag kör på kikkoman sushi-soja. Den är mindre salt
Linus
2025-05-12Vill inte trampa någon på tårna, men tror det kan vara så att de som tror det är fel mått på sojan, har fel soja helt enkelt. Det är jättestor skillnad på japansk soja (som det skall vara) och till exempel kinesisk (mushroom soy). Då snackar vi salt :-) Jag fick till detta recept galant! Tack för gott recept.
Linus
2025-05-12Håller med Amanda. Det måste vara något fel på receptet. Äckligaste såsen jag smakat. Smakade bara soja (och jag tog 1/3 del mindre japansk soja än receptet). Jag älskar annars korean fried chicken så det var en stor besvikelse. Gick typ inte att äta.
Daniel
2025-03-25