Korean fried chicken

Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Ingredienser
4 portioner
Snabbpicklade grönsaker
1 dl risvinäger
3 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 morot
10 cm rättika
1/2 rödlök
Sås
4 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 1/2 dl japansk soja
2 - 4 msk gochujang chilipasta (eller 2 msk sriracha och 1 msk misopaste, för 4 port)
1/2 dl honung
2 msk risvinäger
1 dl farinsocker
3 msk ketchup
Frityrsmet
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl majsstärkelse
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl iskallt vatten
Kyckling
2 1/2 dl majsstärkelse
2 1/2 tsk vitlökspulver
2 tsk gochugaru, koreansk chili (eller se tips)
1/2 tsk salt
600 g kycklinglårfilé
ca 1 l neutral olja (till fritering)
Till servering
2 msk rostade sesamfrön
1 dl hackade rostade jordnötter
kokt ris (gärna jasminris)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
33 stMin mamma är väldigt allergisk mot honung. Är det bäst att ersätta med agavesirap eller vanlig sirap i såsen?
Ulrika
Troligen något fel på mängden soja i receptet. Borde granskas, provlagas och ändras.
Peter
Hej Peter! Nu har vi provlagat receptet igen och såsen blir riktigt salt (men god), men när man blandar alla friterade kycklingar i såsen så blir det en fin balans. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Häll inte i 1,5dl soja i såsen!!!! Använd 2 msk soja istället och tillsätt 1dl vatten för att behålla mängden vätska till såsen. Oavsett typ av japansk soja så är receptet fel! Med justeringen är detta receptet klockrent! Även utan sås är den friterade kycklingen kalasgod!
Conny
Även märke på japansk soya kan spela jättestor roll. Jag kör på kikkoman sushi-soja. Den är mindre salt
Linus
Vill inte trampa någon på tårna, men tror det kan vara så att de som tror det är fel mått på sojan, har fel soja helt enkelt. Det är jättestor skillnad på japansk soja (som det skall vara) och till exempel kinesisk (mushroom soy). Då snackar vi salt :-) Jag fick till detta recept galant! Tack för gott recept.
Linus
Håller med Amanda. Det måste vara något fel på receptet. Äckligaste såsen jag smakat. Smakade bara soja (och jag tog 1/3 del mindre japansk soja än receptet). Jag älskar annars korean fried chicken så det var en stor besvikelse. Gick typ inte att äta.
Daniel
Följde receptet till punkt och pricka eftersom det fått så bra betyg och kommentarer men som jag såg i efterhand att någon längre ner skrivit så är det något som är fel med mängden soja. Det blev hur salt som helst. Kommer minst halvera mängden om jag gör detta igen! (och ja jag hade japansk soja och ingen annan sort)
Amanda
Fantastiskt god rätt, fra såsen som var magisk.
Inger
5e gången vi gör denna rätt. Jackpot, hela familjen frågar efter när vi ska göra den igen. Fantastisk!
Mattias
Vilken sjuk grej egentligen. Man tar en kyckling. Sen tar man ett ägg som kommer från kyckling, och så gnider man in kycklingen i det och lite brödsmulor. Saknas bara att man matar sin fågel med det så öppnar man väl nån helvetesport någonstans
Marcus