Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kolja med spenat och purjolök

En god variant på fiskgratäng gör du med denna kolja med spenat och purjolök. En krämig och god fiskrätt smaksatt med citron och peppar som reder sig själv i ugnen. Serveras med kokt potatis.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 22, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Koka potatisen. (Skala den om den ska pressas).
  4. Skär fisken i grova bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ansa och skiva purjolöken, fräs den och spenaten i 1/3 msk av oljan. Lägg fräset på fisken och krydda med salt och peppar.
  5. Skala och hacka löken. Fräs den i resten av oljan. Rör ner citronjuice, smulad buljongtärning eller fond, vatten och grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelse utrört med lite vatten. Låt koka 3 minuter. Häll den varma såsen över fisken. Sätt in mitt i ugnen ca 10 min.
  6. Servera med kokt potatis, gärna pressad och knäckebröd.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: Servera med glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Servera med mjölkfritt bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g kolja
  • 900 g potatis
  • 1 purjolök
  • 65 g färsk spenat
  • 1 1/2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 msk pressad citronjuice
  • 1 höns- eller fiskbuljongtärning eller fond
  • 3 dl vatten
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2568 kJ / 614 kCal