Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Kolapaj med röda bär

Vilken avslutning på nyårsfesten med denna underbart spröda kolapaj. Den söta kolan får en fantastisk smakbrytning av röda syrliga bär. Servera pajen med vaniljglass.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
  3. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 16 bitar). Låt stå i kylen ca 30 minuter. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  4. Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
  5. Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
  6. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.)
  7. Garnera pajen med bär strax före servering, gärna med en kula vaniljglass till.

För alla

Innehåller gluten. Äggfri, under förutsättning att man väljer äggfri glass.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin i stället för smör. Byt grädden mot t ex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green. Bjud med mjölkfri glass.

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(147)

Ingredienser

Portioner: 16 bitar
  • 125 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 3 1/2 dl röda bär (t.ex. lingon, vinbär, hallon)
Kola
  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • ev vaniljglass till servering
Lägg till i inköpslistan