UNDER 60 MIN | Medel

Kokta kronärtskockor med sojasmör

Kokta kronärtskockor är plockmat på riktigt och inbjuder till att sitta länge, prata och äta. Börja med att doppa de nedre köttiga delarna av bladen i det smakrika brynta sojasmöret och sedan ska den fina botten plockas fram. Stora fylliga kronärtskockor, gott om tid och trevligt skällskap rekommenderas.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten, salt och citronsaft.
  2. Bryt av stjälken så nära botten på kronärtskockorna som möjligt, så att de grova fibrerna följer med ur botten. Riv av de träiga, tjocka bladen som sitter längst ner. Klipp bort de spetsiga taggarna i toppen på bladen.
  3. Lägg ner kronärtskockorna i vattnet. Koka dem 30-45 minuter, beroende på storlek. När bladen går lätt att dra av så är skockorna klara. Ta upp de kokta skockorna och låt rinna av upp och ned i ett durkslag. 
  4. Sojasmör: Skär gräslöken fint.
  5. Bryn smöret tills det doftar nötter. Tillsätt sojan och gräslöken. 
  6. Servering: Dra av bladen av skockorna och doppa i smöret. Ta bort skägget innan botten äts upp tillsammans med smöret.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Gör rent kniv, skärbräda och händer ordentligt, rå kronärtskocka är mycket besk och sätter sig lätt på andra råvaror.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • 4 kronärtskockor
Sojasmör
  • 1/2 kruka gräslök
  • 100 g smör
  • 1 msk japansk soja

Näringsvärde
Per portion

Energi 961 kJ / 230 kCal