ÖVER 60 MIN | Medel

Knäcke med anis och fänkål

Hembakat knäckebröd är tusen gånger godare än det man köper. Dessutom är det lätt att baka. Här är ett utmärkt recept där vi har kryddat det knapriga brödet med fänkål, anis och en gnutta salt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 12 kakor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Häll vattnet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt olja och salt. Mortla fänkål och anis och rör ner. Blanda ner allt mjöl och arbeta degen några minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda ihop den. Rulla till en längd och dela i 12 lika stora bitar (för 12 st kakor).
  3. Sätt in en plåt i ugnen och sätt ugnen på 225°C.
  4. Kavla ut degen med kruskavel på mjölad bänk, 15-18 cm i diameter (för 12 st kakor). Vrid kakan några gånger under tiden den kavlas så att den inte sitter fast i bänken. Borsta bort överflödigt mjöl. Kavla ut alla kakor före gräddning och lägg dem mellan bakplåtspapper.
  5. Grädda 2-3 kakor i taget på den heta plåten.
  6. Grädda mitt i ugnen 8-10  minuter. Låt kallna på galler.

För alla

Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Har du ingen kruskavel kavla med en slät kavel och nagga degen med gaffel.

Ingredienser

Portioner: ca 12 kakor
  • 1 msk färsk jäst (1 msk motsvarar 15 g)
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk fänkål
  • 2 tsk anis
  • 3 dl grovmalt rågmjöl (3 dl motsvarar ca 165 g)
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar ca 210 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 531 kJ / 127 kCal