Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jullimpa

Jullimpa med smak av pepparkaka! Ingefära, kryddnejlika, kanel och anis ger limpan en mjuk kryddighet, och fruktälskaren kan med fördel tillsätta torkade aprikoser eller russin i degen. Servera gärna limpan med ädelfärskost!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj 2 avlånga brödformar, ca 1 1/2 liter, med matfett (för 2 bröd).
  3. Vispa ihop kvarg, vatten, sirap och honung i en stor bunke.
  4. Skölj apelsinen och riv skalet.
  5. Blanda ner apelsinskalet och alla torra ingredienser i degvätskan och rör till en jämn deg.
  6. Fördela degen i formarna, tryck ut degen och strö över grovt rågmjöl.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.
  8. Vänd upp brödet på galler och låt svalna. Det är svårt att skära när det är varmt.

För alla

Fri från ägg.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) eller havre-, ris- eller sojabaserad yoghurt/filersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per bröd.

Tips

Byt ut kryddorna mot 3 msk brödkryddor (för 2 bröd). Russin och aprikoser passar också att blanda i degen.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 500 g kvarg (10%)
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl mörk sirap
  • 1/2 dl honung
  • 1 tsk rivet apelsinskal (1 tsk rivet skal motsvarar 1 apelsin)
  • 7 1/2 dl grahamsmjöl (7 1/2 dl motsvarar 450 g)
  • 5 dl grovt rågmjöl (5 dl motsvarar 275 g)
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
  • 1 msk salt
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kryddnejlika
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk hel anis
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 10629 kJ / 2540 kCal