Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Klenäter på Cathrines vis

Recept på utsökta, krispiga klenäter som passar utmärkt till efterrätt tillsammans med färsk exotisk frukt. Du gör klenäterna av bland annat smör, ägg, konjak, citron och socker. Sött och oemotståndligt!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält mattfettet och låt det svalna. Rör samman äggulor, socker, konjak och rivet citronskal. Blanda i mjölet. Linda in degen i plastfolie och låt den vila svalt över natten.
  2. Skär tunna skivor av degen. Hetta upp oljan till 180°C i en fritös eller stor gryta. Fritera ett par klenäter åt gången tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem i strösocker.

Tips

Förvara gärna klenäterna utan socker, då håller de sig fräscha i minst 1 vecka. Värm dem hastigt före servering i ugn och vänd då i socker. I frysen klarar de sig fint i 2 månader. Riktiga klenäter ska kavlas, sporras och vändas före fritering. Skär i stället tunna skivor av degen och friterar direkt. Lika gott, och betydligt enklare. Servera med massor av färsk, exotisk frukt. Tänk på att klenäterna blir bäst om degen får ligga och vila över natten.

Ingredienser

Portioner: 20 st
  • 25 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 msk konjak eller citronjuice
  • skalet av 1/2 citron eller stötta kardemummakärnor (skal av 1/2 citron motsvarar 1 msk stötta kardemummakärnor)
  • 1 1/3 dl vetemjöl
  • olja till friteringen
  • strösocker till serveringen
Förslag på frukt
  • carambole, mango, papaya, passionsfrukt, kiwi och/eller physalis
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer