Klenäter på Cathrines vis
Recept på utsökta, krispiga klenäter som passar utmärkt till efterrätt tillsammans med färsk exotisk frukt. Du gör klenäterna av bland annat smör, ägg, konjak, citron och socker. Sött och oemotståndligt!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003
Ingredienser
20 st
25 g smör
2 äggulor
2 msk florsocker
1/2 msk konjak eller citronjuice
skalet av 1/2 citron eller stötta kardemummakärnor (skal av 1/2 citron motsvarar 1 msk stötta kardemummakärnor)
1 1/3 dl vetemjöl
olja till friteringen
strösocker till serveringen
Förslag på frukt
carambole, mango, papaya, passionsfrukt, kiwi och/eller physalis
Gör så här
Tips
Förvara gärna klenäterna utan socker, då håller de sig fräscha i minst 1 vecka. Värm dem hastigt före servering i ugn och vänd då i socker. I frysen klarar de sig fint i 2 månader. Riktiga klenäter ska kavlas, sporras och vändas före fritering. Skär i stället tunna skivor av degen och friterar direkt. Lika gott, och betydligt enklare. Servera med massor av färsk, exotisk frukt. Tänk på att klenäterna blir bäst om degen får ligga och vila över natten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer