Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Klassisk strömminglåda

Denna klassiska strömmingslåda är en fiskrätt med rustik smak. Rullade filéer av strömming med fyllning av ansjovis och gräslök ger en härlig smak till såsen på grädde som du tillagar de i. Servera med kokta klyftpotatisar och lite broccoli.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Lägg strömmingen på en skärbräda med skinnsidan uppåt. Låt ansjovisen rinna av. Hacka gräslöken.
  3. Fördela grovhackade ansjovisfiléer och gräslök på strömmingen och rulla ihop. Lägg strömmingsrullarna i en lätt smord ugnssäker form. Strö över salt och peppar.
  4. Blanda matlagningsgrädden med potatismjöl och häll över strömmingen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Skala och skär potatisen i tunna klyftor. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  6. Servera strömmingen med potatisklyftor, knäckebröd och broccolibuketter.

För alla

Gör glutenfri: servera glutenfritt bröd till.
Gör mjölkfri: ersätt matlagningsgrädden med havre- eller sojabaserad gräddprodukt.

Tips

Du kan även använda 500 g torskfilé (för 4 port) i stället för strömming.
För finare gratängfärg kan man strö över ca 1 dl ströbröd (för 4 port) innan strömmingslådan gräddas.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g strömmingsfilé
  • 1 burk ansjovisfilé (à 100 g)
  • 1 knippa gräslök
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk potatismjöl
  • 12 potatisar (10 st motsvarar ca 1 kg)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2589 kJ / 618 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden