Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sotare med ansjovispotatis

I det här receptet på sotare med ansjovispotatis saltsteker du strömming och serverar med en läcker och smakrik potatissallad med sparris, dill, lök och ansjovis. Hovmästarsås gör sig även bra till den här rätten!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Skär bort huvudet och rensa strömmingarna.
  4. Strö finkornigt havssalt, lite oregelbundet, i bottnen på en het stekpanna. Lägg ner några strömmingar direkt på saltet och "sota" dem i ca 2 minuter på varje sida. Upprepa med resten av strömmingarna, tillsätt salt i pannan allt efter som det behövs.
  5. Lägg alla strömmingar på en ugnsplåt och varmhåll dem i ugnen.
  6. Skala och finhacka löken. Skär dillen fint. Skär sparrisen i 3 delar.
  7. Värm olivolja, vinäger och ansjovisspad i en vid kastrull.
  8. Skiva potatisen i 1/2-1 cm tjocka skivor. Vänd försiktig ner potatisen i kastrullen och värm försiktigt. Krydda med salt och peppar.
  9. Blanda till sist ner lök, dill, sparris samt ansjovisfiléer.
  10. Lägg upp den varma ansjovispotatisen på tallrikar tillsammans med den sotade strömmingen.

Tips

Det passar bra att servera lite hovmästarsås vid sidan av.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg hel strömming
  • 700 g potatis
  • finkornigt havssalt
  • 1 rödlök
  • 1 kruka dill
  • 200 g fryst, tinad sparris
  • 125 g ansjovisfiléer + spad
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan